Pakkauksiin lisää turvaominaisuuksia

Pakkauksiin lisää turvaominaisuuksia

Pakkauksiin lisää turvaominaisuuksia

Tuotteiden suojaus pakkausten turvaominaisuuksia käyttämällä lisääntyy maailmassa. Turvallisempien pakkausten avulla voidaan torjua väärennöksiä ja piraattituotteita, jotka ovat kasvava ongelma maailmankaupassa. Väärennösten ja piraattituotteiden arvo oli jo noin 2,5 % globaalista tuonnin arvosta vuonna 2013 OECD:n tutkimuksen mukaan. EU:ssa luku oli 5 %. Suomessakin ongelma tunnustetaan, sanoo Starcke Oy:n toimitusjohtaja Ari-Veli Starcke.

”Suomalaistenkin yhtiöiden keskuudessa tuotesuojaus on viimein noussut esille, koska vientitoiminta on lisääntynyt, ja olemme olleet mukana globaalissa markkinassa niin kauan. Brändit ovat huomanneet, että kaikki tulot eivät kotiudu, väärennökset aiheuttavat kuluja ja maineriski kasvaa mitä enemmän tuotteita piratisoidaan”. Starckella on pitkä kokemus tuotesuojauksesta pakkauksiin liitettävillä turvaelementeillä. Yhtiö mm. suunnitteli Nokian puhelinten myyntipakkauksia, jotka pystyttiin sulkemaan yhdellä turvasinetillä.

”Kaikki lähtee suunnittelusta”, Starcke sanoo.

”Oli brändi pieni tai iso niin pakkaus kannattaa suunnitella todella hyvin ja tarkoituksen sekä kohdemarkkinan mukaisesti. On suunniteltava rakenne, visuaalisuus ja suljettavuus esimerkiksi yhdellä sinetillä siten, että pakkaukseen ei voi päästä käsiksi jälkiä jättämättä. Oikea materiaalin valinta on suunnittelussa rakenteen ohella A ja O”.

Turvaelementtejä painamisen keinoilla

Pakkausmateriaalin valinnalla ja suunnittelulla on siis keskeinen merkitys suojauksen muodostamisessa. Taitavan suunnittelun avulla voidaan luoda suojaavia elementtejä jo pelkän pakkauspainamisen keinoin ilman pidemmälle meneviä sovelluksia. Agfa Graphics tunnetaan turvapainamisen ohjelmistoista, joita käytetään paljon esimerkiksi veromerkkien ja pelikuponkien painamisessa. Agfa on tuonut turvaelementtien suunnittelun myös pakkauspainamiseen Arziro Design-ohjelmallaan. Se on liitännäisohjelma Illustrator-ohjelmaan ja tarjoaa työkaluja turvaelementtien liittämiseen pakkaukseen. Monia näistä voidaan käyttää yhdessä muiden painamisen turvaelementtien kuten erikoisvärien ja erikoisviimeistelyjen kanssa. Turvaelementtien suunnittelu pakkaukseen vaatii alan ymmärtämistä ja 3–4 päivän koulutusta, kertoo johtaja Paul Adriaensen Agfalta.

”Turvaelementeillä voidaan lisätä pakkaukseen paljon arvoa. Niiden käyttö on yleistymässä vahvasti.

Etikettien suosio kasvaa tuotesuojauksessa

Etikettejä ja tarroja käytetään PIRA:n tutkimuksen mukaan yhä enemmän tuotteiden suojauksessa sekä jäljittämisessä ja rekisteröinnissä. UPM Raflatac on nähnyt markkinoiden kasvun ja panostaa suojaukseen soveltuvien etikettimateriaalien kehittämiseen.

”Brändit hakevat lisää keinoja tuotemerkkinsä suojaamiseen ja tuotteen turvallisuuden lisäämiseen”, sanoo segmenttipäällikkö Thomas Treichel UPM Raflatacista. Jo tavallisia etikettimateriaaleja käytetään paljon siten, että pakkausten valmistajat lisäävät niihin turvaelementtejä. Lisäksi erityisesti suojaamiseen tarkoitettujen materiaalien kysyntä kasvaa. Raflatac on yksi näiden materiaalien avaintuottajista maailmassa, Treichel sanoo. Raflatac myös räätälöi turvatuotteita ja ratkaisuja brändeille.

”Peukaloinnilta suojaavat turvasinetit ovat kaikkein suosituin sovellus ja niitä käytetään erityisesti elintarvike-, kosmetiikka- ja elektroniikkapakkauksissa”.

Lääkepakkausten suojaus jättiurakka

Raflatac toi vuonna 2016 markkinoille useita turvaetikettimateriaaleja, joiden avulla voidaan parantaa tuotesuojausta. Yksi markkina, johon yritys panostaa, ovat lääkepakkaukset. Niissä suojauksen tarve on ilmeinen ja säätely lisääntyy. EU:n lääkeväärennösdirektiivi (2011/62/EU) tulee voimaan helmikuussa 2019. Sen mukaan reseptilääkkeiden ulommassa päällyksessä on oltava pakkauskohtainen numero ja peukaloinnin paljastava mekanismi, joiden avulla farmaseutti voi ennen lääkkeen jakamista varmistaa, että lääke on aito ja pakkaus avaamaton. Näin voidaan estää väärennettyjen lääkkeiden päätyminen potilaille. On arvioitu, että EU:ssa myydään ja käsitellään vuosittain yhteensä noin 30 miljardia reseptilääkettä tai korkean riskin lääkettä. Pakkausten uudistaminen on siksi jättiurakka. Raflatac on kehittänyt ratkaisuksi joukon pakkausten suljentamateriaaleja, jotka perustuvat RP62 EU -liimaan. Tällä liimalla toteutetut tarrat tekevät pahvipakkauksen pintaan näkyvän jäljen, jos tarra yritetään poistaa.

Huippusuojausta monella elementillä

Lääkepakkaukset kiinnostavat suuresti myös Starckea. Yhtiö kehitti Jujo Thermal Oy:n kanssa uuden Extrassure-turvasinettitarran. Siinä yhdistyvät Jujo Thermalin patentoitu turvapaperiteknologia, Raflatacin RP62 EU -liima sekä Starcken tarjoamat turvaratkaisut: hologrammi, turvaleikkaukset, foliointi, preeglaus, QR-koodi sekä optiona lähiluettava NFC-siru. Turvasinettitarra kertoo siitä, mihin tuotteiden suojaus on menossa. Korkeaa suojaustasoa haetaan yhdistämällä monta eri elementtiä, esimerkiksi sinettitarraan lisäturvaelementtejä rikkoutuvuuden lisäksi. Myös painetun elektroniikan käyttö yleistyy. Starcken mukaan NFC-sirujen käyttö yleistyy varsinkin Aasian markkinoilla. Siellä on totuttu tarkastamaan tuotteen aitous Android-älypuhelimella. NFC:n avulla voidaan myös luoda yhteys brändin ja ostavan asiakkaan välille.

Reino Lantto

Kirjoitus on julkaistu Print&Media-lehden numerossa 1/2017.

UA-49236856-1